De vloek die buienradar heet – Column van Koos


Laatst, op een druilerige dag stapte ik toch dapper in mijn fietskleren de voordeur uit. “Wat ga jij doen?”, vroeg buurvrouw Noor bezorgd, terwijl ze zoals gewoonlijk over haar halve achterdeurtje leunde om een sigaretje te roken. “Fietsen”, meldde ik overbodig. Op buurvrouws vraag of ik dat nou wel zou doen antwoordde ik dat ik buienradar had geraadpleegd en dat het moest kunnen. “Heb je dáár al gekeken?” wees ze in zuidwestelijke richting naar een gitzware wolk.

Ik dus terug naar binnen, waar buienradar niets bleek te weten van de wolkbreuk die inmiddels boven De Rijp losbarstte. Kloteprogramma. Ik zou beter moeten weten want dat buienradar de pest voor het huidige fietsen is, is mij al lang duidelijk. Hoewel ze anders dan in bovenstaand voorbeeld meestal te veel regen voorspellen.

Je kunt namelijk tegenwoordig ‘dank’ zij Buienradar niet meer een behoorlijk tochtje organiseren. Iedereen wacht namelijk tot twee dagen vantevoren om zich aan te melden. Pas 48 uur van tevoren weet Buienradar zogenaamd of het droog gaat worden. En intussen zit je in de rats over hoeveel mensen er ongeveer mee zullen gaan. Terwijl, en dat weet ook iedereen, buienradar er vaker naastzit dan bijvoorbeeld mijn buurvrouw Noor.

Op verjaardagen kom ik wel eens meteorologen tegen. Dat is niet zo bijzonder, want in Nederland barst het van de meteorologen. En dan bedoel ik niet de huis-tuin-en-keuken meteorologen, maar mensen die er echt voor hebben geleerd op de universiteit en zijn gepromoveerd op de gemiddelde grootte van de hagelsteen tijdens het interbellum.

Een van die meteorologen bevestigde laatst mijn theorie over weersvoorspellingen en Buienradar. Dat zijn namelijk geen weersvoorspellingen, maar dat moet nieuws zijn. En nieuws moet nieuw en anders zijn. Als er een kleine kans op een beetje regen is, dan is dat geen nieuws. Dus wordt er op de radio gemeld dat er écht kans is op regen morgen. En de krant neemt het van de radio over met de mededeling dat je morgen zeker je regenjas mee moet gaat nemen want het gaat spoken. De avondkrant zal melden dat overstromingen niet uitgesloten zijn. Het avondjournaal, dat natuurlijk geen foto’s heeft van een paar spettertjes morgen, laat beelden zien van de dramatische recordoverstromingen die zich precies 32 maanden en 16 dagen geleden hebben voorgedaan in de Achterhoek.

Geen mens die daar een probleem mee heeft, want als het weer meevalt dan beginnen we de volgende dag gewoon weer opnieuw. Het is erger als er géén regen wordt voorspeld en er vallen toch een paar druppeltjes. De meteorologen kijken wel uit. Dan is het huis natuurlijk te klein en wil mijn barbecueende achterbuurman zijn schade vergoed hebben van het KNMI.

Dus, mensen, trek je niets aan van de buienradar en andere weerwichelaars. Als het al regent valt het altijd mee. Als je twijfelt over het weer, vraag het dan aan mijn buurvrouw.

Bel dan gelijk bij mij aan, dan gaan we meteen een rondje fietsen.